Йордан Младенов с първо място в про серията на първи кръг в шампионата по дрифт в България

3 000 лева глоба и 1 година лишаване от правоуправление за форсиране на двигателя и дрифт в Русе

Районен съд – Русе потвърди Наказателно постановление No 22-3393- 000101/15.03.2022 г., издадено от Началника на Второ РУ при ОД на МВР-Русе, с което на КР. на основание чл. 175а, ал. 1, пр. трето от Закона за движение по пътищата са наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 3000 лева и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от дванадесет месеца за нарушение на чл. 104б, т. 2 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Русе.

На 21.02.2022 г., около 22:15 часа, на бул. „Липник“ No 126, К.П., управлявайки лек
автомобил Фолксваген Поло, с регистрационен номер Р…., използвал пътищата, отворени
за обществено ползване, не по тяхно предназначение за превоз на хора и товари, като при излизане от бензиностанция „Бенита“, на суха пътна настилка, при изпълнение на маневра „Десен завой“ форсирал двигателя, нарушавайки умишлено устойчивостта на МПС-то, и го поднесъл вляво и дясно. Без значение за съставомерността на деянието е дали противоправните действия на жалбоподателя са били осъществени чрез използване на ръчна спирачка или рязко ускоряване.

Съдът намира, че в случая не са налице предпоставките за квалифицирането на нарушението като „маловажен случай“ по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, доколкото то разкрива типичната обществена опасност на нарушенията от този вид. Нещо повече, същото е извършено на пътен участък, характеризиращ се със сравнително висок трафик дори в часовия диапазон, в който е извършено
нарушението. Отделно последното е осъществено при извършване на маневра завой, която изисква допълнително внимание при извършването и.

сн. Архив

Сподели: