полиция

34 – годишен русенец е задържан при акция срещу телефонни измамници

Служители на четири областни дирекции са осъществили акция за залавяне на телефонни измамници, съобщиха от ОД на МВР – Враца.

На 1 юли в Районно управление – Бяла Слатина е образувано досъдебно производство по повод жалба от жителка на града, която разказала, че неизвестно лице я въвело в заблуждение и тя му предала 7000 лева. По думите на жената мъжът разговарял с нея и на стационарния, и на мобилния ѝ телефон, обяснявайки, че синът ѝ е блъснал жена на пешеходна пътека, задържан е в полицейското управление и трябват пари за неговото освобождаване. 

От осъществените бързи издирвателни действия е установен лекият автомобил – „Ауди“ А6, собственост на 27-годишен мъж от с. Долни Цибър, който не е криминално проявен и не е осъждан. На 3 юли е спрян за проверка, като в колата, освен водача, е установен и криминално проявен мъж от Козлодуй. При проверката в шофьора е намерена сума от 22 000 лв., която той доброволно е предал. По думите му парите са получени от две възрастни лица в района на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“- Враца. 

За случая  е уведомено ръководството на ОД МВР – Враца и след съгласуване с Главната дирекция „Национална полиция“ са извършени бързи действия със съдействието на ОД МВР – Плевен, ОД МВР – Велико Търново и ОД МВР – Русе, вследствие на които на главния път Бяла – Русе е задържано в момент на приемане на пратка, съдържаща парична сума, лице на 34 г. от Русе. При последвали претърсвания на адреса му в Русе са намерени и иззети 1200 лв., 1200 евро, 200 щатски долара и различни златни накити.

Първоначално трите лица, имащи отношение към случая, са задържани за срок до 24 часа в РУ – Бяла Слатина. Единият вече е пуснат, на другите двама днес ще им бъде повдигнато обвинение и вероятно ще останат в ареста за 72 часа, каза за БТА районният прокурор от Враца Стела Василева. По думите ѝ обвинението ще е за извършени три телефонни измами на територията на Бяла Слатина, Козлодуй и Враца.

Случай на телефонна измама е имало и на 3 юли в  Козлодуй. Неизвестно лице е въвело в заблуждение 90-годишен мъж от крайдунавския град и той му предал сумата от 7100 лева. По случая в РУ – Козлодуй е образувано досъдебно производство, съобщиха още от ОД на МВР – Враца. 

Според отчета на дирекцията за цялата минала година е регистрирана само една телефонна измама, която е останала неразкрита, направени са и пет неуспешни опита за осъществяване на телефонни измами. 

Сподели: