35 компании, общини и музеи се представиха на Туристическото изложение „Уикенд туризъм“ в Русе. Фестивалът на туристическите анимации събра стотици русенци и гости на градa

35 компании, общини и музеи се представиха на Туристическото изложение „Уикенд туризъм“ в Русе. Фестивалът на туристическите анимации събра стотици русенци и гости на градa

Успешно завърши XVII Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и XIII Фестивал на туристическите анимации, организирани от Община Русе.

Въпреки лошото време разнообразната програмата събра стотици русенци и гости на града в периода 17 – 19 юни.

В изложението, разположено в Доходно здание се включиха 35 туристически компании, общини и музеи, които представиха дейността си с помощта на учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Русе.

Площад „Свобода“ своите творби представиха занаятчиите от Русенската задруга на майсторите и Фестивалът за култура и изкуство „Артур“, а  в събота за децата бяха създадени и работилници за  бижута, картини, играчки и др. Други атракции за най-малките бяха стената за скално катерене, въжен парк, уличен шах и площадка за безопасност на движението.

Част от съпътстващите събития бяха кръгла маса за представителите на бранша с екип на Мнистерството на туризма, както и Националната научна конференция „Иваново-Червен-Търнов“, организирана от Регионалния исторически музей.

Във всеки от дните на фестивала организаторите от Общинско предприятие „Русе арт“ бяха подготвили и специална вечерна програма – парад на духови оркестри от цяла България, концерт-спектакъл на струнния квартет „Destiny“ и горещо шоу на танцьорите и музикантите от Amazonia Dance Project.

За любителите на добрата кухня също имаше изненади. В първия ден от изложнието на живо пред гостите русенски ястия приготвяше Иван Звездев. В петък шеф Ради Стамболов направи демонстрация с шоколад и даде възможност на публиката да участва в създаването на първия по рода си сладолед  с вкус на емблематичната за Русе торта „Гараш“. В събота пък се проведе атрактивното кулинарно състезание „Като шеф готвачите“. Надпреварата бе наблюдавана от зрителите в реално време, а най-добре представилите се бяха отличени от зам.-кмета Златомира Стефанова и представителите на  Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Клуба на професионалните готвачи в Русе и Българската асоциация на шеф готвачите в България.

Събитията са финансирани от програма „Туризъм“ на Община Русе  със  съдействието на  Министерство на туризма и целят привличане на нови туристически потоци към града и региона след дългия период на локдаун.

Сподели: