37 600 къса цигари задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост – Русе

Общо 37 600 къса цигари с валиден български акцизен бандерол задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост – Русе в два случая.

На 06.06.2022 г. около 22:30 ч. е спрян за щателна митническа проверка пътнически микробус, пътуващ от България за Германия.

При проверката митническите служители откриват голямо количество кутии с цигари с валиден български акцизен бандерол, укрити зад тапицерията на тавана и страничната лява страна на превозното средство. Намерени са цигари и под пасажерската предна седалка, както и между други две седалки.

За акцизните стоки водачът на микробуса не е представил опростен придружителен документ по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Той е признал пред митническите инспектори, че сам е купил цигарите от няколко магазина в България и ги превозва за Германия с цел продажба.
Намерените в микробуса общо 1580 кутии цигари (31 600 къса) са задържани от митническите власти, а на водача е съставен акт за установеното административно нарушение.

Във втория случай митнически инспектори спират, също в района на ГКПП Дунав мост –Русе, за щателна проверка лек автомобил и установяват укрити цигари във фабричните кухини на праговете на автомобила, както и в багажа на водача. Всичките тютюневи изделия са облепени с валиден български акцизен бандерол, а шофьорът на превозното средство е заявил, че сам ги е поставил в праговете на автомобила и в багажа си с намерение да ги пренесе за Полша за лично ползване. Митническите служители са задържали всичките 6000 къса (300 кутии) цигари и на водача е съставен акт за административно нарушение.

Сподели: