В Русе бе открита експозиция в памет на художника Станчо Станчев

В Русе бе открита експозиция в памет на художника Станчо Станчев

Късно снощи в малката изложбена зала на ул. „Борисова“ 6 в Русе бе открита експозиция в памет на художника Станчо Станчев, който напусна този свят преди осем години. През 2022-а той трябваше да стане на 80. Поздравления към близките за инициативата бяха отправени от областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков. „Давайте пример на младите и не спирайте да ги насърчавате. Бъдете дръзновени. Благодаря ви за организирането на настоящата възпоменателна изложба“, се казва в написаното от Станев. „Скромен, талантлив и любопитен към света, Станчо Станчев отдаде живота си на четката и боите и просвещението на учениците в магията на художественото изкуство. Щастлив съм, че чрез вас творбите му продължават да живеят и русенци отново ще имат привилегията да се докоснат до неповторимия дух, който носят“, се казва в поздравителния адрес от името на кмета Милков, който бе връчен на съпругата на художника

Генка Станчева от заместник-кмета по устройство на територията Магдалина Илиева.

Изложбата включва 63 платна, като по-голямата част от тях Станчо Станчев е нарисувал през последните 20 години от живота си. Сред тях има и миниатюри, но фокусът е поставен върху пейзажи и натюрморти. В експозицията, която ще може да бъде разгледана до края на месеца, има и композиции на историческа тематика. Те са посветени на основателите на българската държава, както и на Освобождението. Особено внимание обаче привлича и композиция, посветена на жените от българския фолклор, като в нея са вплетени образите на роднини на неговата съпруга. Техниката, на която залага авторът, е маслените бои.

„Винаги се отнасяше с голяма любов към това, което прави. Искаше, когато някой се спре и разглежда негово произведение да усети тези чувства“, споделя съпругата му. В нейния спомен той ще остане винаги справедлив и с голяма обич към хората. „Всичко, което е тук пред вас, е в моя живот. Изкуството е живо и ще го съхраня нататък“, категорична бе тя. Стачно Станчев е бил и 34 години учител в русенското училище „Христо Ботев“, където е дал знания на множество архитекти и художници. На откриването на изложбата присъства и неговата внучка Галена Станчева, която също обича да рисува, но предимно за удоволствие.

Председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев също присъства на събитието и разказа свои спомени със Станчо Станчев. „Винаги си спомням за него с удоволствие. Радвам се, че тази изложба е факт. Той заслужава и следващи подобни инициативи“, каза още Колев.

Според събралите се вчера художници платната на Станчо Станчев показват автора като типично русенски художник, следващ определена линия на развитие. Те го характеризираха като  природно-интелигентен и четящ човек, приятен събеседник, добре информиран за новостите в изкуство. „Независимо дали става дума за градски пейзаж, или за ваза с цветя, картините са изградени със завидна живописна култура, усет за тон, те са красиви колоритни експлозии. Неговото творчество трудно влиза в определения и рамки, но може да се каже, че той прави един модерен реализъм“, споделиха изкуствоведи и негови приятели.  

Сподели: