корабостроителница Русе

4 години се забавя плащането на заплати от тръгналата към несъстоятелност Русенска корабостроителница

„Фондът за гарантиране на вземанията, за да ни отпусне тези обещетения, липсват ведомостите, които всъщност са, по наша информация, в административната сграда на Корабостроителницата, която обаче е запечатана. Проблемът е в това, че не могат да бъдат извадени оттам тези документи, или трябва изпълнителният директор да го направи, или синдика,но те двамата си прехвърлят топката толкова дълго време. Единият проявява явно незаинтересованост, и другият също, но по тази причина НОИ не може да извърши проверка и не може да даде разрешение за отпускане на обезщетенията, сподели днес Юлияна Йорданова, бивш служител на Русенската корабостроителница.

Това разиграване продължава 3 години откакто сме освободени и една откакто сме подали заявление в НОИ. НОИ принципно трябваше да ни дадат отговор в едномесечен срок, но нямаме никакъв отговор. Разбираме, какъв е проблемът и те не могат да ни дадат отговор, но се оказва, че нито една институция в България не може да принуди определено лице да си свърши задълженията. На мен лично ми дължат около 6000 лева, 110 човека сме общо, каза Ю. Йорданова.

От една седмица има избран нов синдик на завода, който няма кой да го принуди да си изпълни задълженията, да разпечата завода и да предаде исканите документи.

Очакваме да бъде обявен официално и след като влезе в правомощия, ще го потърсим – Цветан Мирчев се казва. В противен случай също сме готови на протестни действия“, подчерта Йорданова.

Още като омбудсман Мая Манолова бе ангажирана с проблемите в Корабостроителницата, и тогава беше изумително, как 1,5 г., на подадената молба за започване на производство на несъстоятелност, така и не беше започнала да се разглежда. Сега процедурата след няколко години вече е в ход, но за съжаление работниците не могат да се възползват от тази съдебна процедура.

По нейно настояване парламентът създаде възможност при фалит на предприятие, при започнато производство по несъстоятелност, хората, които са работили и не са си получили дължими възнаграждения в рамките на 6 месеца, да ги получат от Фонда за гарантиране на вземанията. Само че за това е необходимо да представят доказателства за размера на дължимите заплати, за това какви суми са получавали, в какъв период, какво им се дължи, какви са обезщетенията, какви са неплатените отпуски. Вече месеци наред работниците не получават адекватно съдействие от институциите, за да се сдобият с тези документи, което на практика ги оставя без честно изработени пари.

Сподели: