вирус

4 нови случая на заболели от коронавирус в Русенска област за 24 часа

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на областта са констатирани четири нови случая на коронавирус. Става дума за три жени на възраст между 40 и 69 години, както и за 15-годишно момиче. Всички те са в стабилно състояние, без сериозни оплаквания и са оставени под домашна изолация. 15-годишното момиче, както и една от жените, която е на 69 години са от гр. Борово. При тях е установена епидемична връзка. Оказва се, че двете са контактни на друг потвърден случай в семейството.

Останалите два случая са от гр. Русе. Те са съответно при 40-годишна жена, както и при жена на 55 години, която работи като санитар в дома за стари хора „Възраждане“. Важно е да се отбележи, че последното посещение на жената на работа е било на 29-ти миналия месец. На 22-ри юли също е била сред изследваните, но тогава PCR теста й е бил отрицателен. Жената е изследвана вчера, защото през почивните дни е проявила симптоми, типични за COVID-19. Така общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение стана 91 души, от които 83-ма обитатели и осем души персонал. За съжаление от посочените 83 потребители на социалната услуга с положителен PCR тест за коронавирус смъртните случаи са три. 26 са настанени в лечебни заведения, като 20 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, както и още трима в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. 16 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 35 обитателя на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът,  една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт. Медицинската сестра, социалният работник и другите две санитарки са под домашна карантина. Вчера от обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ е изписан шофьорът на линейката, който на 21-ви миналия месец беше приет за лечение с бронхопневмония в лечебното заведение.

Във връзка с регистрирания епидемичен взрив в дома за стари хора вчера са изследвани и 19 лица от социалния патронаж. Резултатите от PCR изследванията им за COVID-19 са отрицателни.

Сред добрите новини е, че за последните 24-часа броят на излекуваните се е увеличил с още шестима, което означава, че общо излекувани са 83 души, като сред тях е и шофьорът на линейката от дома за стари хора.

Отчитайки новообявените случаи от днес диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 240, като активните случаи са 151. От тях 42 са на болнично лечение, а другите 109 са под домашна изолация.

От активните случаи 36% са мъжете, а жените са 64%, което като бройка е съответно 54 и 97. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 151 са жените, а мъжете са 89, което в проценти е респективно 63% и 37%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 255, а за други 6974 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7229.

Сподели:

Още новини от деня