4 предимства на закупуването на ръчно изработени бижута от занаятчии

Счита се, че ръчно изработените или занаятчийски продукти, като например бижутата, са по-автентични, по-истински и по-значими от тези, които са произведени във фабрика. Една от характеристиките, които отличават ръчно изработените продукти от тези, сглобени във фирма, е артистичното докосване на занаятчията.

Занаятчийските бижута се намират по-трудно

Компаниите са специализирани в производството на няколко различни части, които след това се сглобяват в един продукт, което им позволява да произвеждат масовото изделие. Занаятчията, от друга страна – създава шедьовър, като изработва ръчно цялото изделие от нулата. Това отличава масовото производство на бижута от ръчната изработка от занаятчии, тъй като всяко изделие е уникално.

Занаятчийските бижута могат да повишат стойността на колекцията

Въпреки че може би вече знаете това, ръчно изработените от занаятчия бижута Сваровски са по-скъпи от подобни бижута, сглобени от производител. Макар че купуването на сглобено от фирма бижу ще Ви спести пари, то няма да има същото качество, уникалност или удовлетворение за собственика като оригиналното ръчно изработено бижу. Помислете за разликата между оригинална картина на известен художник и плакат с отпечатък на същата творба. Въпреки че плакатът може да прилича на оригинала, той е просто едно копие. Оригиналното произведение е по-автентично, защото носи личното докосване на художника. Някои от причините (и предимствата), поради които трябва да изберете ръчно изработени бижута от занаятчии, са изброени по-долу:

1. Материалите са добити по етичен начин

Когато става въпрос за снабдяване с материали, повечето занаятчии са придирчиви. Те отделят значително време за намиране на най-висококачествените материали за всеки артикул. Едва след като занаятчията е избрал подходящия материал, той може да започне работа по своето изделие. Тъй като майсторите не желаят да правят компромиси, процесът на изработка ще бъде много по-скъп, отколкото ако се използват алтернативни (по-евтини/нискокачествени) материали. За да изработи възможно най-качествените бижута, на занаятчията може да се наложи да работи с рафинерии и търговци. Това правило обаче не се прилага за масово произвежданите изделия.

2. Занаятчиите използват висококачествени и дълготрайни материали в своите творения.

Както вече беше посочено, няма две еднакви бижута, изработени на ръка. Това е така, защото занаятчията трябва не само да намери подходящия материал, но и да гарантира, че той е с възможно най-високо качество. В резултат на това можете да бъдете сигурни, че Вашите бижута – например обеци, ще бъдат възхитителни и ще устоят на теста на времето. Изработените от занаятчии бижута са предназначени да издържат цял живот и не предизвикват алергични реакции поради скрит твърд метал или други елементи, които производителят може да използва, за да спести пари от производството.

Тъй като занаятчиите работят с по-малки поръчки, те са в състояние да изработят висококачествени изделия. Това е в противовес на компаниите за бърза мода, които се грижат за масите и произвеждат изделия, предназначени за носене едва няколко пъти и след това стават за изхвърляне. В резултат на това занаятчиите са в състояние да поддържат висококачествени стандарти при изработването на своите бижута, което е още една причина, поради която техните изделия са известни с това, че издържат с години без видими повреди.

Въпреки че е разбираемо да искате да избирате от широка гама бижута, трябва да сте сигурни, че избраното от Вас изделие ще издържи дълго. Тъй като повечето бижута са лошо изработени, те имат кратък живот. Изделието може да се счупи по време на събитие за създаване на контакти, на първата Ви среща или дори когато приятел се опита да го разгледа. Такива ситуации могат да бъдат неловки, особено ако бижутата Ви „изглеждат“ скъпи. От друга страна, ръчно изработените бижута са изработени от висококачествени материали и при правилна грижа могат да издържат години.

3. Някои бижута имат интригуваща предистория.

Един пръстен, например, може да се предава през поколенията, без да губи своята привлекателност или полезност. Изделието, което избирате днес, независимо дали е ръчно изработено или не, може да разкаже красива история. Това може да бъде всичко – от подарък за годишнина до специален подарък за рожден ден, който да се помни с години.

Всяко бижу по поръчка (като колиета, висулки, пръстени и други подобни) може да има история, която стои зад избора на материал и дизайн на майстора. Тези изделия спомагат за съхраняването на исторически записи, някои от които са емоционални и заслужават да бъдат запомнени. Това издига изделието до произведение на изкуството, а не просто до украшение.

4. Всяко ръчно изработено бижу е уникално.

Да бъдеш различен дава на компанията предимство на пазара. Същото може да се каже и за ръчно изработените бижута. Няма две еднакви ръчно изработени бижута. Въпреки че всички бижута са създадени от един и същи майстор, всяко от тях е различно. Израелските бижута, например, са единствени по рода си по отношение на дизайна, материалите и произхода, наред с други неща. Уникалността на продукта го отличава от конкуренцията.

Заключение

Най-доброто нещо, което се е случило на индустрията за аксесоари/украшения, са занаятчийските бижута. Можете да поръчате изделие, изработено на ръка от висококачествени материали, което ще издържи векове. Ръчно изработените по поръчка бижута си заслужават всяка стотинка заради своята уникалност и артистично докосване.

Сподели: