4 русенски училища получиха награди по проекта "Приеми и промени"

4 русенски училища получиха награди по проекта „Приеми и промени“

С конференция в хотел Дунав Плаза благотворителната организация Каритас Русе отчете първата година от участието си в международния проект „Приеми и промени”. Тя бе открита от изпълнителния директор на Каритас Русе – Стефан Марков и в нея взеха участие Катя Петрова, началник отдел Социални дейности в Община Русе; Красимира Николаева, директор Общински Младежки дом Русе; Дияна Ангелова, социален работник СНЦ Еквилибриум и Антоанета Нойкова, специалист Младежки дейности в Български младежки червен кръст.

Ирина Стоянова, мениджър на проекта, представи изминалата дейност, започнала през октомври 2017 година. Проектът, с участници от седем общини и неправителствени организации от 9 държави – Италия, България, Бразилия, Кабо Верде, Франция, Гърция, Португалия, Румъния, Испания, цели да повиши осведомеността на младите хора на възраст между 11 и 30 години по отношение на различните форми на насилие и дискриминация. Друга основна идея е и насърчаването на участието на младежите в разпространението на приобщаваща и недискриминационна култура.

На конференцията бяха обявени и победилите в конкурса за видео продукт сред русенските ученически класове. Първа награда – 900 евро – получиха осмокласниците от Дойче шуле, които бяха събрали най – много гласове за своя видео продукт на платформата на проекта: https://www.recognizeandchange.eu/en . Втора награда отива при осмокласниците от Английска гимназия „Гео Милев”- те получават 600 евро. Парите тинейджърите ще оползотворят за свой малък проект – в полза на целия клас

В проведената финална дискусия бяха обсъдени идеи за подобряване на дейностите, обвързани с младежи в нашия град. Проектът, финансиран от Европейската комисия ще продължи да търси нови млади обучители, които да работят в тази насока и през следващите две години.

Сподели: