Хоро в центъра на Русе навръх Международния ден за елиминиране на насилието над жени и момичета

Хоро в центъра на Русе навръх Международния ден за елиминиране на насилието над жени и момичета

По случай 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета, три организации в Русе, чиято дейност е свързана пряко с подкрепата на жени, жертви на насилие: Сдружение „Център Динамика“ и дамските клубове ZONTA CLUB RUSE и Soroptimist International Club Ruse, с подкрепата на Община Русе, Областна Дирекция на МВР – Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“ откриха 16-дневната кампания „Отново заедно срещу насилието над жени и момичета“. Зад тях застанаха и младежите от Младежкия червен кръст, както и известният на всички русенци плувец с кауза Теодор Цветков. Подкрепа оказа Община Русе в лицето на г-н Пенчо Милков – кмет, г-н Димитър Недев – зам. кмет комунални дейности, г-н Иво Пазарджиев – председател на Общински съвет – Русе, който откри събитието и изрази искрената си подкрепа в защита на жертвите от домашно насилие.

Организаторите организираха преди малко на площада пред сградата на Община Русе хоро, символизиращо обединението на хора от всякакви възрасти, за да се умножи силата на посланието против домашното насилие. Там се изявиха граждани, както и танцовите състави Клуб по български хора „Нашенци“ Русе „Нашенци“, Школа за народни танци „Вито Хоро“, Танцово училище „КУКЕРИ“ и Танцова Формация „Липник“ .

Инициативата даде гласност на проблема с домашното и полово-базираното насилие, привлече общественото и политическото внимание по темата с фокус върху превенцията и навременната помощ за пострадалите и извършителите на домашно насилие по един нетрадиционен начин.

Сподели: