49 кг. тютюн без акциз донесоха глоба и условна присъда на русенец

49 кг. тютюн без акциз донесоха глоба и условна присъда на русенец

Време за прочитане: 2 мин.

Наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 5 700 лева наложи Районният съд в Русе на Д. С. Д. Не се налага наказанието лишаване от права по чл.37, ал.1, т.7 от НК – „Лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с търговия на тютюневи изделия“.

На 07.08.2020 г. в гр. Русе,  Д. е държал акцизни стоки по смисъла на чл.2, т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове: „На облагане с акциз подлежат: т. 2 – тютюневите изделия“ и чл.12, ал.1, т.1 от ЗАДС: „Тютюн за пушене (за лула и цигари) е: 1. тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; „, а именно – 49.150 кг. тютюн за пушене на обща стойност 11 304.50 лв. без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл.28, ал.1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия: „Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове“ и по реда на чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове: „Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване, като бандеролът за тютюневите изделия може да бъде поставен също и по начин, който гарантира, че не може да бъде премахнат от потребителската опаковка, без да бъде повреден.“, като случаят е немаловажен.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Служители от ОДМВР – Русе проведоха на 7 август поредната успешна акция по противодействие на незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки. Действията на полицаите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в русенската областна дирекция са реализирани в рамките на спецоперация, целяща ограничаване на нелегалното разпространение на стоки без платен налог.


В хода на работата им на бул. „Христо Ботев“, при влизане в град Русе, е установен и спрян автомобил „Дачия Логан“ с русенска регистрация. При последвалата проверка става ясно, че колата управлява мъж на 38 години от Русе, който е пренасял в превозното средство тютюн без платен акциз. Откритото количество ситно нарязан тютюн е било поставено в 5 чувала от зебло с обща маса около 50 килограма.

Сподели:

Още новини от деня