5 ученически отбора ще мерят знания в състезателна викторина, посветена на жените в историята на Русе

Ввикторина със състезателен характер е посветена на жените в историята на Русе. 5 ученически отбор ще участват на 11 юни от 14:30 часа в зала „Александър Първи“ на Историческия музей в Русе, пл. „Ал. Батенберг“ 3.

40 ученици от русенски училища ще премерят знанията си в четири състезателни кръга. Темите са свързани с вдъхновяващи образи и места на памет в Русе за женския принос в общественото развитие. Известният русенски актьор, поет и театрален педагог Илия Деведжиев ще бъде водещ на викторината, а журито ще председателства директорът на Регионален исторически музей Русе проф. д-р Николай Ненов.

По време на събитието в музея ще бъде експонирана и мобилна изложба, посветена на жените в историята на Русе. Тя вече гостува на осем училища в града по време на занятия с участието на близо 450 средношколци. 15 постера превеждат учениците през историческото време от края на ХIХ век в България, когато дамите са устоявали правата си в консервативното общество, до времето на демократичните процеси в края на миналия век. Инициативите са част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“.

Сподели:

Още новини от деня