картички освобождение русе

500 картички, илюстриращи момента на посрещането на руските войски в Русе, раздадоха музейни работници

Повече от 500 картички, илюстриращи момента на посрещането на руските войски в Русе, начело с ген. Тотлебен, раздаде Регионалният исторически музей на церемонията, посветена на 140 години от Освобождението на Русе. Изображението върху картичките е по хромолитография на В. В. Пономарьов и запечатва влизането на руската армия и предаването на ключовете на града.

По традиция церемонията, посветена на Освобождението, се състоя в Пантеона на възрожденците в присъствието на представители на държавната и местна власт, духовници от Русенската епархия, русенци и гости на града. Начало на честванията постави слово на директора на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов.

„Освободителната война е една изключително важна война, не само за нас, а и за целия свят. Това е една война, която се наблюдава по всички съществуващи медии, тя е позната на всички цивилизовани народи – в списания, илюстровани хроники, във вестници излизат изображения, показват се в хронологичен порядък всички битки, знаят се главните действащи лица, героите се увековечават още в момента, в който се появяват по новините. Това изобразяване на войната води до категоричен начин до там българите вече да виждат своята свобода. Благодарение на геройството на руската армия и на българското опълчение, всички ние днес честваме празника на свободния град Русе. Честит празник, Русе!“

През 2018 г. отбелязваме също 40 г. от откриването на Пантеона на възрожденците – храм-костница, открит на 28 февруари 1978 г.

Сподели:

Още новини от деня