Изграждане на канавки затруднява движението по пътя Ценово - Пиперково

5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знак за винетка, засега няма пари

„Преместването на знак винетка означава, че ангажиментът по поддържането на участъците ще се прехвърли от АПИ върху общината“. Това заяви директорът на Дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов по повод постъпилите сигнали на граждани от ДЗС и вилна зона 16-ти километър, че се налага да стигат дотам с винетка.

Исканията са за пътуване без винетка по около 24 км републиканска пътна мрежа. Г-н Игнатов поясни, че табелите на град Русе са поставени с решение на Общинския съвет № 418/18.12.2008 г. Изчисленията на Община Русе показват, че исканото разширяване би струвало 120 хиляди лв. годишно, тъй като разходът за поддръжка на 1 километър автомобилен път е 5000 лв. Такава промяна би поставила въпроси и към фирмите по сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване и ремонт на пътя, с които има сключени договори за определена територия. Ако тя бъде разширена, това означава допълнителен ресурс и за тях.

Към настоящия момент има сключен споразумителен протокол на Община Русе с АПИ и на територията на общината има 41 километра пътна мрежа, за поддържането на които от агенцията превеждат около 250 хиляди лева, които са недостатъчни и Община Русе дофинансира разходите. Ако се направи разширение, АПИ ще трябва да отпуснат допълнителни средства или общината да задели още 120 хиляди лв. от своя бюджет.

Сподели:

Още новини от деня