Изграждане на канавки затруднява движението по пътя Ценово - Пиперково

5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знак за винетка, засега няма пари

Време за прочитане: < 1 мин.

„Преместването на знак винетка означава, че ангажиментът по поддържането на участъците ще се прехвърли от АПИ върху общината“. Това заяви директорът на Дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов по повод постъпилите сигнали на граждани от ДЗС и вилна зона 16-ти километър, че се налага да стигат дотам с винетка.

Исканията са за пътуване без винетка по около 24 км републиканска пътна мрежа. Г-н Игнатов поясни, че табелите на град Русе са поставени с решение на Общинския съвет № 418/18.12.2008 г. Изчисленията на Община Русе показват, че исканото разширяване би струвало 120 хиляди лв. годишно, тъй като разходът за поддръжка на 1 километър автомобилен път е 5000 лв. Такава промяна би поставила въпроси и към фирмите по сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване и ремонт на пътя, с които има сключени договори за определена територия. Ако тя бъде разширена, това означава допълнителен ресурс и за тях.

Към настоящия момент има сключен споразумителен протокол на Община Русе с АПИ и на територията на общината има 41 километра пътна мрежа, за поддържането на които от агенцията превеждат около 250 хиляди лева, които са недостатъчни и Община Русе дофинансира разходите. Ако се направи разширение, АПИ ще трябва да отпуснат допълнителни средства или общината да задели още 120 хиляди лв. от своя бюджет.

Сподели:

Още новини от деня