53 випускници от две паралелки на СУПНЕ - Русе получиха своите свидетелства за завършен 12-и клас

53 випускници от две паралелки на СУПНЕ – Русе получиха своите свидетелства за завършен 12-и клас

Току-що в зала „Европа“ на Доходното здание приключи тържествената церемония по връчване на дипломите на абитуриентите от Средното училище с преподаване на немски език в Русе „Фридрих Шилер“. Общо 53 випускници от две паралелки получиха своите свидетелства за завършен 12-и клас. 17 от младежите са отличници, като с най-висок успех между тях е Боряна Ненова. Тя завършва с отличен 5,89 и получи плакет както за това, че е първенец на випуска, така и за приноса си в издигането авторитета на училището. Боряна Ненова е част и от мажоретен състав „Екстрийм“ при Общинския младежки дом. Също така тя притежава немска езикова диплома за ниво на владеене на езика C1 и сертификат за английски език отново на ниво C1. Припомняме, че общо 23-ма от завършващите днес зрелостници са извоювали немска езикова диплома. Десет от зрелостниците са постигнали отлични оценки на матурата по български език, а осемнайсет са отличниците от държавния зрелостен изпит по английски. Свилена Аджамова е с пълен отличен на матурата по английски език, а Боян Атанасов е с 5.95.

Сред официалните лица на събитието бяха заместник-областният управител д-р Стефка Караколева, заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Диана Антонова, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и председателят на Обществения съвет към училището Лидия Янкова.

„Винаги бъдете себе си! Следвайте мечтите си, учете и бъдете сигурни, че всичко, което ще научите ще ви бъде от полза!“, каза заместник областният управител д-р Стефка Караколева. Тя пожела още на абитуриентите здраве и все повече успехи, както и никога да не забравят от къде са тръгнали. „Помнете учителите и приятелите си!“, допълни още д-р Караколева.

Началникът на РУО д-р Росица Георгиева характеризира училището като едно от най-емблематичните в Русе и  региона. „Русе и България се нуждаят от вас! Вие сте тези, които ще променят не само нашия град, но и страната!“, каза тя и пожела на зрелостниците да следват мечтите си и да дерзаят смело напред. „Резултатът, който постигате е сладък тогава, когато сте положили максимални усилия и сте видели плода на своя труд.“, заяви д-р Георгиева.

Заместник-ректорът по научно-изследователската дейност на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Диана Антонова подчерта тесните връзки между двете институции и отбеляза, че съвместно са работили успешно по множество проекти в различни сфери. За нея немската гимназия в Русе е училище с традиции, но същевременно и изключително иновативно средище. Не на последно място тя посочи, че от съществено значение е работата с компетентни хора, каквито са учителите в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Проф. Антонова изрази още увереност, че след реализацията си настоящите абитуриенти ще направят града още по-хубав и красив и още по-добро място за живот. Лидия Янкова пък пожела успешен старт в живота и постоянство.

Прочувствени думи каза и директорът на Дойче шуле Искра Иванова. „Сигурна съм, че заедно с перфектното овладяване на чуждите езици и на останалите учебни предмети, вие сте припознали като свои важни човешки ценности – добротворството и безкористността, достойнството и упоритостта, разума и благородството, на които сме ви учили ние – вашите учители. Това ще гарантира успешния ви старт в живота във всяко кътче по света.“, сподели тя.

Поздравителен адрес бе изпратен и от кмета на Община Русе Пенчо Милков. В него се казва: „Вярвам, че бъдещето на града и страната ни е в ръцете на Вашите възпитаници и съм убеден, че с тяхната сила и адаптивност нашето „утре“ ще бъде по-светло.“ „Приемете моите най-искрени благодарности за грижата Ви за младите надежди на Русе и за възможностите, които Вие и екипът Ви всеки ден им предоставяхте, за да открият своята страст и развият любовта си към науката.“, допълва още кметът Милков в обръщението си към Искра Иванова.

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ продължава да приема ученици в първи и след седми клас в три паралелки. Тази година за пръв път в гимназията ще се предложи STEM-профил на обучение, по-известен като комбинация от наука, технология, инженерство и математика. Той ще комбинира обучение по предприемачество със засилено изучване на немски език.

Днешната тържествена програма включваше дори изпълнение на ария от операта „Турандот“, а също и танци на мажоретките от „Екстрийм“.

Сподели: