59-и рожден ден чества днес Роман Кисьов

59-и рожден ден чества днес Роман Кисьов

Роман Кисьов е роден на 6 юли 1962 г. в Казанлък, но отрасва е Русе. Син е на поета Здравко Кисьов. През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност живопис в класа на академик Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство и др. Живее в София.

Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София и Виена.

В края на 80-те години членува в дисидентския литературен „Кръг 39″, като участва активно в неговите четения в столицата и страната, най-известното от които е Голямото поетично четене в 65-та аудитория на СУ „Св. Климент Охридски” през декември 1989 г.

 Участвал е в престижни международни форуми на световната поезия, като Стружките вечери на поезията в Македония, Поетичните нощи в Куртеа де Арджеш – Румъния и др.

През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов”, Пловдив (за стихосбирката „Вратите на рая”).

През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста” – Русе.

През 2006 г. е куратор на проекта „Поезия в метрото” на Метромедия – София.

Превежда съвременна руска и македонска поезия.

Автор е на поетичните книги: „Вратите на рая”; „Сянката на полета”; „Пилигрим на Светлината”, стихОткровения; „Криптус и други стихотворения“; „Гласове“; „Градината на тайните“; „Яйца на феникс“; „Мистичната роза“.

Книги от Роман Кисьов в русенската библиотека: „Яйца на Феникс“ (лапидарии), „Сянката на полетата“ (поезия), „Вратите на Рая“ (стихотворения), „Пилигрим на Светлината“ (стихотворения), „Градината на тайните“ (стихотворения), „Криптус И други стихотворения“.

Сподели: