63 % от населението на Русенска област вече е преброено

63 % от населението на Русенска област вече е преброено

Малко повече от ден остава до крайния срок, в който всеки ще може да се преброи електронно, напомнят от НСИ. Преброяването на хартия обаче се удължава с още седмица и така то ще продължи до 10 октомври. По-рано през деня заместник областният управител на област Русе д-р Стефка Караколева посети Териториалното статическо бюро, където разговаря с директора Диана Самхарадзе. От срещата стана ясно, че 63% от жителите на областта или общо 134 677 души са се преброили вече, като приблизително 53% от тях са избрали да го направят по електронен път. Останалите 47% са предпочели да бъдат посетени от преброител. Областта остава на четвърто място по активност в настоящото 18-о преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като преди Русенско са София, Варна и Габрово. Разликата между третата и четвъртата позиция е едва 0.3%. Най-активни от общините в Русенско се оказват Сливо поле, следвани от Ценово и Русе съответно със 72,16%, 64,7% и 64.5%. Най-малък процентен дял от населението се е преброил за момента във Ветово – 52.24%. След първата тройка са общините Бяла, Борово, Две могили и Иваново, където преброилите се са съответно 64.06%, 58.91%, 56.91% и 52.73%.

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева апелира за това повече хора да се възползват от електронното преброяване, тъй като освен че пести време, то се оказва и много по-удобно за попълване на информацията от домакинствата. Също така, преброявайки се електронно, всеки от нас помага на Националния статистически институт, като съкращава част от времето за обработка на получените данни.

„Нека помислим за бъдещето си и да бъдем отговорни сега! Преброявайки се, ние демонстрираме загриженост и към нашите родители, на които предстои пенсиониране, към социално слабите и към най-младите, защото на база получените данни от преброяването биха могли да се създадат по-гъвкави политики спрямо съответните групи.“, коментира д-р Караколева.

Припомняме, че в Териториалното статистическо бюро, намиращо се на ул. „Църковна независимост“ 16, етаж 11 от 09.00 до 18.00 часа работи специализиран център за оказване на съдействие на желаещите да се преброят. Там гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, предоставени от НСИ и при необходимост ще им бъде осигурено съдействие. На място разполагат с предпазни маски и дезинфектанти, така че да се спазват всички противоепидемични мерки. Средно по около двама – трима души на ден се възползват от услугата. Всеки може да потърси съдействие на *2021 или на 02 907 84 30 от 09.00 до 21.00 часа всеки ден, включително събота и неделя.

Сподели: