ОП "Комунални дейности" извършва ремонт пред Паметника на свободата

65 хиляди лв. отделя Община Русе за проектиране на ремонта на Паметника на Свободата

65 280 лв. ще бъдат отделени от общинския бюджет за предпроектни проучвания и проектиране на укрепването, консервацията и реставрацията на Паметника на Свободата в Русе.

Констатирани са слягания на основите, поради което ще се извърши  инженерно – геоложкото проучване, което ще бъде последвано от укрепване.

Още през 2021 г. Община Русе обяви поръчка по изработване на проект за възстановяване и консервация на една от емблемите на града, но поради неявил се кандидат тя бе прекратена. През 2010 г. бронзовата фигура бе укрепена, а между 2006 и 2018 г. са правени периодични геодезически измервания и изчисления за установяване на вертикални и хоризонтални деформации, като отклоненията на хоризонт 4,30 м за 12 години са 9,00 м.

Паметникът на Свободата в Русе е открит през 1909 г. и притежава статут на историческа, архитектурно строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Проектът е на флорентинеца Арналдо Дзоки, който е автор и на паметника на Цар Освободител в София.

сн. Архив

Сподели: