вируси атакуват човека

69 – годишен с коронавирус е хоспитализиран в Русе

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на областта е констатиран нов случай на лице, заболяло от коронавирус. Става дума за 69-годишен мъж от гр. Русе, който от първи юли се оплаква от изпотяване и повишена телесна температура. От петък сред симптомите се появяват още леки болки в гърлото, както и слаба кашлица. Същият ден е хоспитализиран в обособения сектор за лечение на пациенти с COVID-19 в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. До Белодробната болница 69-годишнят мъж стига с автомобил на свой приятел, който към момента е поставен под 14 – дневна домашна карантина. От направеното му рентгеново изследване става ясно наличието на пневмония. За сега пациентът е в стабилно състояние.

Няма данни лицето да е контактен на някой от установените преди това случаи с COVID-19 в област Русе. Медицинският персонал, обслужвал пациента, е използвал лични предпазни средства.

Важно е да се отбележи, че новоконстатираният случай ще бъде обявен в Единния информационен портал най-вероятно през утрешния ден. Припомняме, че в националната информационна система са отбелязани още двама пациенти с COVID-19, които са родом от Русе, но живеят съответно в Бургас и София.

С този случай общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско стана 36, като активните случаи са 19 – седем от тях са хоспитализирани, а останалите дванайсет са на домашно лечение.

От началото на пандемията броят на излекуваните от коронавирусна инфекция в Русенско е 17, като 13 са били на домашно лечение, а други четирима са били хоспитализирани.

Интересен е и фактът, че от активните случаи в региона 26% са мъжете, а жените са 74%, което като бройка означава съответно 5 и 14. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 22 са жените, а мъжете са 14, което е в проценти е респективно 61% и 39%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 440, а за други 5837 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 6277.

Сподели:

Още новини от деня