70 години от откриването на Професионалната гимназия по туризъм в Русе

70 години от откриването на Професионалната гимназия по туризъм в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Със започването на новата учебна година искаме да припомним за годишнината на една от предпочитаните сред учениците в Русе професионални гимназии.

С Постановление № 942 на Министерски съвет от 10 авг. и Заповед № 3550 от 11 авг. 1951 г. на Министъра на народната просвета в Русе се открива Промишлено училище за обществено хранене за подготовка на кадри за хранително-вкусовата промишленост и общественото хранене. През 1952 г. училището вече има 2 паралелки и носи името Промишлено училище за трудови резерви № 81. Учебните занятия първоначално се водят в сградата на училище “Любен Каравелов”, а впоследствие в тази на Техникума по електротехника.

През 1958 г. Промишленото училище прераства в Техникум по обществено хранене. Тук учениците се обучават в специалности “Готвач”, “Сладкар”, “Сервитьор”, “Продавач-консултант”, “Сервитьор-барман”, “Мениджмънт в хотелиерството”, “Технология на производството и обслужването в общественото хранене”, а в последните години – „Екскурзоводско обслужване“ и „Кетъринг“. От 1964 г. Техникумът преминава на подчинение на Министерство на вътрешната търговия и търговската школа се слива с него, като наименованието му се променя на Техникум по обществено хранене и търговия. Той приема за патрон името на Иван П. Павлов. За провеждане на практическата подготовка Техникумът работи с “Балкантурист”, Стопанска дирекция “Търговия”, поделение “Обществено хранене”, Стопанско предприятие “Ученически столове”, Висше техническо училище “Ангел Кънчев” и др.

През 1976 г., по повод своя 25-годишен юбилей, Техникумът е удостоен с орден “Кирил и Методий” – І степен.

Днес Професионална гимназия по туризъм разполага със собствена сграда и осигурява конкурентно обучение на възпитаниците си.

Снимките са от фонда на Българска фотография, съхраняван в Държавен архив – Русе.

/Източник – Държавен архив – Русе/

Сподели:

Още новини от деня