787 стопанства в Русенска област ще получат по 300 лева компенсация за умъртвени животни поради АЧС

787 стопанства в Русенска област ще получат по 300 лева компенсация за умъртвени животни поради АЧС

По време на заседанието на постояннодействащата междуведомствена областна епизоотична комисия областният управител Галин Григоров одобри и подписа всички необходими документи за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Спрямо предоставените данни общият брой на тези стопанства за региона е 787, като на всеки собственик ще бъде изплатена еднократна помощ в размер на 300 лв. Припомняме, че допустими за подпомагане са собственици, които са отглеждали до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип „лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Съответно те трябваше да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до днес. Очакванията са изплащането на сумите да започне след 1-ви септември тази година.

Одобрените документи от областния управител ще бъдат изпратени още днес в Министерството на земеделието, храните и горите.

Сподели:

Още новини от деня