щастлива жена поле цветя

8 март – Международен ден на жената

Време за прочитане: < 1 мин.

Международният ден на жената се чества като празник на международната солидарност и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на 20 век. Историята на празника започва през 1857 година в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настояват за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд. През 1909 година Американската социалистическа партия провъзгласява 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 година американските жени го отбелязват на последната неделя от месец февруари. През 1910 година, по време на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген, е взето решение за учредяване на Ден на жената, който да се отбелязва ежегодно.

В резултат на това решение Международният ден на жената се отбелязва за първи път през 1911 година в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 година отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 година Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Сподели:

Още новини от деня