професии пг туризъм

8 медала за ПГ по туризъм – Русе от националното състезание по професии 2021

От 13 до 15 май 2021 г. в София, в Интер Експо Център, се проведе Националното състезание по професии в категориите: „Най-добър млад аниматор“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”.

Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българска асоциация на барманите, Българска туристическа камара и Ред-Девил кетъринг.

Състезаваха се 97 ученици от 34 професионалните гимназии и паралелките в СУ от ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време”.

ПГ по туризъм – Русе, участва и в шестте категории на състезанието.

В категорията „Най-добър млад аниматор” участваха: Цветина Костадинова от 9.А клас, Ивона Билчева от 9.Б клас, Мирана Трифонова от 9.Б клас, Божана Монева от 9.Г клас, Жанета Драшкова от 11.А клас и Павел Стелиянов от 12.А клас, с ръководител г-жа Таня Иванова. Те представиха шоу спектакъл, като се състезаваха в категория шоу програма с участието на публиката. Всички бяха възхитени от тяхното грандиозно представяне. Във финалния клубен танц, характерен за анимационните програми, се включи не само публиката, а и цялото жури. Публиката беше завладяна и силно впечатлена от професионалното изпълнение на учениците. Жребият определи русенският отбор да участва първи и още с първото изпълнение летвата се вдигна много високо. При оспорвана борба отборът ни спечели ПЪРВО МЯСТО и златните медали. Аниматорите бяха оценявани от експертите Илин Димитров – председател на Варненската туристическа камара, Бистра Боева и Катя Атанасова.

В категорията „Най-добър млад хотелиер” участва Силвена Стоянова от 11.Б клас, с ръководител г-жа Радостина Христова. Състезанието включваше две части. В първата участниците посрещаха, регистрираха, настаняваха и предлагаха допълнителни услуги на гостите в хотела. Във втората част трябваше да решават казуси. Силвена беше изчерпателна, впечатли журито със своите знания и те нямаха допълнителни въпроси. Тя се представи отлично, класира се на призовото ТРЕТО МЯСТО и спечели бронзов медал. Председател на журито беше г-н Бранимир Иванов – заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В категорията „Най-добър млад готвач“ участва Цветослава Тонковска от 12.Д клас, с ръководител г-н Петър Атанасов. Готвачът трябваше да приготви двустепенно меню за 2 часа – предястие и основно ястие, с продукти от „черна кутия”, с основен продукт за предястието – „пъстърва“, а за основното ястие – „свинско месо“. Цветослава се класира на призовото ТРЕТО МЯСТО и спечели бронзов медал. Председател на журито в тази категория беше г-н Ивайло Димитров – заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи.

В категорията „Най-добър млад сервитьор“ участва Виктория Василева от 11.А клас, с ръководител г-н Йордан Адолфов. Сервитьорът трябваше да подреди маса за двама и да сервира менюто на готвача. Друг основен компонент в работата на сервитьора беше да декантира отлежало вино, което е избрано за съчетание с основното ястие. Състезателката показа добри умения и се класира на ПЕТО МЯСТО. Председател на журито беше г-н Михаил Марковски – председател на Асоциацията на сомелиерите в България.

В категорията „Най-добър млад барман“ участва Еди Зюраб от 12.Д клас, с ръководител г-н Иван Бонев. Барманът се състезава в два рунда. В първия трябваше да приготви класически коктейл „Daiquiri“ за време, а във втория – коктейл по избор. Еди показа отлични умения при приготвянето на коктейл „Green Adventure” и се класира на ЧЕТВЪРТО МЯСТО. Председател на журито беше г-н Васил Колев – член на Българската асоциация на барманите.

В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ участва Симона Христова от 12.Г клас, с ръководител г-н Венцислав Харалампиев. Хлебар-сладкарят трябваше да приготви трицветен хляб, оцветен със спанак, червено цвекло и моркови, и десерт – тарт с лимонов кърд и меренг. Симона показа завидни умения и се класира на ЧЕТВЪРТО МЯСТО. Председател на журито беше г-н Ради Стамболов – вицепрезидент на Европейската кулинарна организация за България.

Училищното ръководство поздравява участниците и техните ръководители за постигнатите успехи. Пожелаваме  им  следващи победи!

Повече снимки може да разгледате в галерията ни или да посетите следните връзки:

Галерия – 1. част

Галерия – 2. част

Сподели: