80 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Русе

80 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Русе

Председателят на Регионалната организация на евреите /РОЕ/ „Шалом“ в Русе Панайот Тотев бе удостоен с грамота на областния управител Анатоли Станев. Тя му бе връчена от директора на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към Областната администрация Иваничка Банчева. Отличието се присъжда за партньорството между двете институции и съществения принос на „Шалом“ в града за съхраняването и предаването на историческата действителност. Припомняме, че през 2018-а, когато председател на дружеството бе Роза Ишах, екип от Областна администрация – Русе реализира редица събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. В рамките на няколко месеца в различни населени места от региона се проведоха документални изложби и редица беседи за значението на хуманността и ролята на българската държава и народ за спасяването на евреите. От Областната управа в Русе бе реализирана и информационна кампания по случай изграждането на уникалния по рода си в цял свят мемориал „Стената на българските праведници“, който беше открит през юни 2021-а година в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“. Той е посветен на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВaШeм“. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива.

По-рано днес с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на жертвите на Холокоста кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, представители на Областната администрация и десетки русенци отбелязаха 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Денят на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството се отбелязва от 2003 г. насам, с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003-а. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002-а от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно своята национална история. На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи. От 2006 г. се отбелязва и Международен ден в памет на жертвите от Холокоста, съгласно резолюция на Общото събрание на ООН.

„През 1943-а българският народ спасява около 50 000 човешки живота. Това се случва в най-тъмните години на историята, когато 6.5 милиона евреи са брутално убити от хитлеристката идеология“, заяви Панайот Тотев. Той отбеляза съществената роля на Българската православна църква, голяма част от депутатите, обществениците, а също и на представителите на много професионални браншове. Тотев припомни и еврейската поговорка, че ако спасиш един човешки живот, значи спасяваш света. „Българският народ го направи 50 000 пъти“, допълни още той.

Днешното събитие беше организирано от РОЕ „Шалом“ в Русе и включваше и богата културна програма. В рамките на час русенци можеха да видят интервюта на спасени български евреи, както и да се запознаят с кратка презентация на Милотин Бараков. Специален музикален съпровод беше осигурен от Петрана Стоянова. Сред музикалните изпълнения имаше и теми от „Списъка на Шиндлер“.

Сподели: