80 - тонен самоходен кран разработи фирма в Русе с помощта на студенти от РУ

80 – тонен самоходен кран разработи фирма в Русе с помощта на студенти от РУ

Развитието на пазара на индустриални имоти беше една от темите, които бяха обсъдени по време на Втората международна конференция, организирана от БГСКЛАД в София. В нея като модератор на първи панел „Пазарът на индустриалните имоти в България през погледа на държавните структури, инвеститорите, анализаторите и оценителите“ беше изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес. Тя отбеляза, че последните години наблюдаваме засилен интерес към индустриалните зони в България не само от български инвеститори, но и от чуждестранни. „Това е голямо предизвикателство за нас, тъй като трябва да отговорим подобаващо на изискванията на бизнеса“, обясни Барес.

Изпълнителният директор на НКИЗ взе отношение и по темата за търсене на квалифицирани кадри в различни сектори на производството. „Мога да ви дам един пример от кръглата маса, която направих през месец февруари тази година по програмата на НКИЗ „Fast Tracking Success“. Фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава. И които са изцяло конструирани от инженери от русенския университет. Например те са направили 80 тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на годината имаха поръчки за 10 такива крана. Сигурна съм, че младите хора, които са конструирали крана, никога няма да заминат за чужбина. Ще останат в Русе, за да работят за фирмата“, отбеляза Барес.

Собственикът на платформата БГСКЛАД Симеон Митев като бизнесмен с над двайсет годишен опит в сферата на недвижимите имоти и човек, който се интересува от развитието на пазара в България, отбеляза, че събития като Втората международна конференция за индустриални имоти са от изключителна важност. Ето защо на нея бяха поканени държавни институции, големи логистични центрове, както и чуждестранни гости и лектори от Румъния, Чехия, Турция и Русия. Те разказаха за опита, предизвикателствата и перспективите пред себе си, развивайки своя бизнес у нас и в чужбина. Сред лекторите бяха Стамен Стамов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк Бургас, който е съвместен проект на НКИЗ и община Бургас, както и Никола Стефанов, изпълнителен директор на Свободна зона Русе, която е дъщерно дружество на НКИЗ, Васил Велев, председател на УС на „Асоциация на индустриалния капитал в България“ и други.

Сподели:

Още новини от деня