нова година

COVID-19 – има ли риск в дома по празниците

Искате ли да запазите здравето си, независимо дали сте у дома или излизате?

Изследователите са установили, че 53 процента от хората, живеещи с някой, инфектиран с новия коронавирус, са се заразили помежду си. COVID-19 може бързо да се разпространи в едно домакинство.

Около 75 процента от тези инфекции са настъпили в рамките на 5 дни от заболяването на първия член на домакинството.

Както се съобщава, случаите на COVID-19 започват да нарастват отново, има нови опасения, че хората ще станат по-малко бдителни по време на празниците.

Без съмнение този празничен зимен сезон ще бъде доста различен. Ще празнуваме у дома!

Докато мнозина се надяваха, че вече няма вирус, днес има известна несигурност кога пандемията ще приключи.

Неотдавнашно проучване на Trusted Source установи, че SARS-CoV-2 се предава по-бързо и по-широко, отколкото се смяташе по-рано.

  • Вече е ясно, че когато някой внесе инфекцията в дома, около 50 процента от членовете на домакинството ще се заразят и това инфектиране ще настъпи много бързо.

В края на годината здравните експерти се притесняват от „пандемична умора“ или отпускане на моделите на здравословно поведение. Хората спират да следват модела на поведение, който предотвратява предаването на заразата.

След всички тези месеци, защитавайки семействата си, всички хора се чувстват изтощени на психическо ниво. За съжаление, вирусът не се уморява. Той е безмилостен и може да използва тези семейните събирания за Коледа и Нова година, за да се разпространи “.

Предварително планирайки зимните празници, хората трябва да са наясно, че гостите им разбират и ще спазват домашните предпазни мерки.

  • СЗО препоръчва празнуване на открито или в добре проветриво помещение през този празничен сезон, както и ограничаване на броя на гостите и осигуряване на физическа дистанция.
  • Възрастните членове на домакинството или тези с хронични съпътстващи заболявания е хубаво да са наясно, че празниците тази година са по-различни.

Важно е да се следват и в дома по коледните и новогодишните празници насоките за запазване на здравето. След като бъде поставена ваксината, хората постепенно ще се върнат към предишния си нормален живот.

Весели празници!

Сподели: