Doppelherz Bulgaria с дарение за УМБАЛ "Канев" в Световния ден за борба с остеопорозата

Doppelherz Bulgaria с дарение за УМБАЛ „Канев“ в Световния ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата, под егидата на СЗО и Международната Фондация по остеопороза.
Във връзка с това от Doppelherz Bulgaria дариха Допелхерц® актив Витамин D за пациентите на ревматологичен кабинет за изследване на костната плътност и ортопедичните кабинети на УМБАЛ „Канев“.

Връзката между витамин D и остеопорозата

Хората с диагностицирана остеопороза имат значително по-ниски нива на витамин D в кръвта в сравнение с хората, които не са засегнати от тази болест. Направени са няколко проучвания с цел да се установи дали приемането на добавки с витамин D може да помогне за превенцията на заболяването. Резултатите са окуражаващи.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на костна плътност няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол и кафе.

Сподели:

Още новини от деня