Dunav Ultra в Русе на 8 септември

Dunav Ultra в Русе на 8 септември

Kолоездачното приключение по поречието на река Дунав до Черно море Dunav Ultra стартира на 7 септември, а на следващия ден фондация „Русе – Град на свободния дух“ ще приеме участниците в събитието. Това ще стане в 11:00 часа пред Паметника на свободата.

Веломаршрутът „Дунав Ултра“ е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. През 2010 г. той е високо наднормено тегло и води изключително нездравословен начин на живот.
Воден от желанието за промяна, Бегъмов се отдава на колоезденето и спорта, които го променят напълно. Няколко години по-късно, той създава “Дунав Ултра” – близо 700-км веломаршрут, следващ северната граница на България – по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море.

В три последователни години Бегъмов организира и участва лично в опити за преодоляване дистанцията на веломаршрута за по-малко от 48 часа с велосипед. На два пъти успява – веднъж с велосипед без предавки и веднъж в дуатлон.

След 2016 г. Бегъмов се отдава на популяризирането на поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море, като атрактивна дестинация за велотуристи.

След 2016 г. започва проучване на веломаршрута и включването към него на допълнителни населени места, области и обекти. От 2017 г. той вече предлага две възможности за преминаване – “ТУРИСТИЧЕСКО” и “СКОРОСТНО”. Туристическо преминаване включва преминаване и по черни пътища, отбивки до заливи и пристанища на река Дунав, допълнителни населени места и защитени местности.

В края на 2017 г. веломаршрутът получава номинация за участие във финалната фаза на конкурса за “Годишни награди в туризма” на Минустерство на туризма на България. С над 38% подкрепа, толкова колкото следващите го три предложения накуп – “Дунав Ултра” печели 1-во място в категория “Иновация на годината” в туризма.

Сподели:

Още новини от деня