форд фокус фолксваген голф

Ford Focus срещу VW Golf: Сега вече трябва да успее

В първия сравнителен тест на новия модел Focus 1.5 EcoBoost се състезава с Golf 1.5 TSI

Неведнъж през годините Ford Focus и VW Golf са били съперници, но автомобилът от Кьолн рядко е печелил първото място. Дали сега четвъртото поколение ще постигне обрат?

Най-доброто, което сме правили досега – с това твърдение хората от Ford съпровождат пазарната премиера на новия Focus. Доста самоуверена заявка, която поне притежателите на Kuga или Mondeo Vignale вероятно биха възприели с известно съмнение. А всички останали сигурно си задават въпроса колко добър е в действителност Focus от четвъртото поколение.

Като първи автомобил за тест от Ford изпратиха един 1.5 EcoBoost със 150 к.с. в спортната версия ST-Line, на който ще му се наложи да премери сили с еталона в компактния клас VW Golf. Във варианта 1.5 TSI BlueMotion с високо ниво на оборудване Highline също е монтиран 1,5-литров бензинов турбомотор, но мощността му е само 130 к.с. Прилича на разминаване – но не е. Защото в ценово отношение и двата тестови автомобила играят в една и съща лига. Focus струва в Германия 26 500, а Golf 26 700 евро и дори ако двамата кандидати бъдат приведени към еднакво ниво на оборудване, Golf е с около 300 евро по-скъп.

Съгласни ли сте? Добре. Тъй че нека да се върнем при автомобилите. Чисто визуално Focus, който в свалената по-ниско над пътя версия ST-Line е украсен с черна радиаторна решетка тип пчелна пита, „устна“ на спойлера, дифузор и ауспух с две крайни тръби, изглежда доста респектиращо, докато по-късият с дванайсет и по-тесен с 3,5 сантиметра Golf гледа някак по-срамежливо. Впрочем тук няма как да се добави нещо повече. Защото основната идея на екологичните BlueMotion модели изключва предлагането на визуален пакет R-Line, както и на спортна ходова част, кормилен механизъм с прогресивно действие и адаптивно окачване. Но за това ще поговорим след малко.

Първо ще проверим размерите в двата интериора. Тук всичко е наред – по отношение на мястото и пространството за багаж Focus вече е наравно с просторния Golf. Например багажникът на Ford (с аварийно резервно колело) побира от 341 до 1320 л (VW: от 380 до 1270 л); четирима пътници могат да се настанят удобно и в двата автомобила, при което на задния ред Focus предлага значително повече място пред краката, но малко по-малко над главите. За отбелязване е, че неговите седалки са монтирани височко и са доста меки, независимо че от Ford ги наричат „спортни“.

Може още по-добре. Четете още тук.

сн. и текст Auto-Moto-Sport

Сподели:

Още новини от деня