Live 7 TV ще излъчи на живо от Русе заключителния концерт на четиринадесетия международeн конкурс „Франц Шуберт“

Live 7 TV ще излъчи на живо от Русе заключителния концерт на четиринадесетия международeн конкурс „Франц Шуберт“

Live 7 TV ще излъчи на живо от Русе заключителния концерт на четиринадесетия международeн конкурс „Франц Шуберт“. 14-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“, посветен на именития австрийски композитор, се състоя в рамките на 4 дни в Русе. Тази година в знаковия форум се включиха над 50 участници. Фестивалът се финансира по програма „Култура“ на Община Русе. Председател на организационния комитет на конкурса е Мария Дуканова, директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Международният конкурс „Франц Шуберт“ в Русе е уникален за България и региона музикален форум. Освен че популяризира творчеството на композитора, той открива таланти, създава контакти между изпълнители и педагози на високо професионално ниво. Конкурсът дава прекрасна възможност за съизмерване със световните изпълнителски и образователни практики и културни политики. Провежда се през есента на всяка нечетна година и непрекъснато разширява обхвата си. До този момент на неговата сцена са се изявили над 900 изпълнители от над 30 страни, сред които Русия, Япония, Южна Корея, Китай, Украйна, Грузия, Турция, Италия, Австрия, Германия, Холандия, Полша, Сърбия, Канада, САЩ и др. 

По традиция голямата награда на конкурса е концерт във Виена на лауреатите на първа награда, който се осъществява съвместно с Българския културен център „Дом Витгенщайн“ във Виена. Те имат и запазено място в концертната програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Сподели: