nasa challenge

NASA International Space Apps Challenge 2019 в Русенския университет

Време за прочитане: 2 мин.

На 19-ти и 20-ти октомври ще се проведе най-големият хакатон в света – International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на NASA и се провежда в над 200 града по цял свят, едновременно. Русе се включва за трета поредна година, като състезанието традиционно ще се проведе в Русенския университет. Откриването е в събота, 19-ти октомври, от 10 часа в зала 2Г.204 (Сименс). На територията на България, хакатонът ще се проведе също и в София и Бургас.

Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите. В рамките на 2 дни, хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, индивидуално или в екип, ще имат възможността да предложат иновативни решения на актуални проблеми и предизвикателства, поставени от NASA. Те са детайлно описани тук: https://2019.spaceappschallenge.org/challenges/

Екипите избират предизвикателство и представят проект, който решава определен проблем в дадената област. Проектите най-често биват разработване на програмни продукти (десктоп, уеб, мобилни), апаратни устройства (роботи, дронове и др.), анализ и визуализация на данни, или идеи за решаване на даден проблем. Могат да се представят както на ниво прототип, така и във вид само на идея.

Местно жури във всеки град избира двата най-добри проекта, които да продължат участието си на световните финали. Там те вече ще бъдат оценявани от експерти на NASA. Членовете на отборите, представили 30-те най-добри проекта в света (по 5 проекта в 6 категории) ще имат възможността да присъстват на живо на събитие на NASA – изстрелване на ракета, посещение в Johnson Space Center в Хюстън или друго.

Благодарим на спонсорите, които осигуряват допълнителни награди за победителите и подаръци за участниците – Русенски университет, Еконт, MentorMate, Networx, Мусала Софт, TelebidPro, Uber, ICN.bg, maksoft и СофтУни.

Желаещите да участват трябва да се регистрират в официалния сайт на събитието на  адрес: https://2019.spaceappschallenge.org/locations/ruse/ . Всеки участник се регистрира индивидуално, а в деня на откриването от NASA ще активират възможността за създаване на отбори.

Сподели:

Още новини от деня