Oткриването на изложба - живопис „Завръщане“ на Ваяна Панкова ще се състои на 16 юли

Oткриването на изложба – живопис „Завръщане“ на Ваяна Панкова ще се състои на 16 юли

Oткриването на изложба – живопис „Завръщане“ на Ваяна Панкова ще се състои на 16.07.2021 /петък/ от 18.00 ч. в залата на ул. „Борисова“ № 6.

Изложбата ще продължи до 28.07.2021 г.

„Предстоящата самостоятелна изложба на Ваяна Панкова отбелязва „завръщането“ на художничката на русенската артистична сцена. Авторката представя 35 маслени платна, в които е претворила тематично живата, мъртва натура „с емоционална ангажираност и буйна и творческа виталност“.  „В творчеството й се съзира едновременно драматизъм и трагедийна мощ и приказна същина“. Това  е синтезираното определение на арт критика Петър Желев за нея. Натюрмортите и портретите, преобладаващи в изложбата „Завръщане“ на Ваяна Панкова са опит за изразяване на посоките на времето и за повече човечност в живота и в изкуството.

А мотивът на самата авторка за създаването на творбите й, се изразява най-точно от думите на Ван Гог „Искам да споделя с хората всичко, което остава невидимо за тях“.

Въпреки използването на класически и утвърдени теми и похвати Ваяна Панкова отразява и утвърждава човекът-художник, който се е съхранил след борбата между студенината на техниката и живата материя на обектите, които рисува.

Ваяна Панкова е родена през 1958 г. в гр. Русе. През 1981 г. завършва университета във Велико Търново – специалност Живопис. От тогава работи на свободна практика в Русе. Участва в множество артистични изяви: изложби в България и чужбина; пленери. Заедно с други художници и архитекти, проектира  и изпълнява редица декоративно-монументални творби за интериори на обществени сгради.“

Сподели: