Около 50 души вече се възползваха от тестовете за бърза диагностика на грипни вируси тип А и В

PCR тестовете за бездомните хора в Русенско са напълно безплатни

PCR тестовете за бездомните хора в Русенско са напълно безплатни, това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова в разговор с областния управител Галин Григоров.

Появилата се информация в медийното пространство, че са искани пари от бездомните хора за PCR изследвания, чрез които да се установи дали са с COVID-19, е невярна, категорична е д-р Николова. Цената на изследването е за сметка на Регионалната здравна инспекция, пояснява още тя. От РЗИ припомнят, че от август имат уговорка с Центъра за временно настаняване на бездомни лица и такива в риск „Добрият самарянин“ да тестуват всеки постъпващ там. Подобно изследване се налага, за да не се допусне разпространението на заразата сред останалите обитатели на институцията. Извършването на тези изследвания е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването, тъй като постъпването в подобен род институции по време на извънредното положение, както и през извънредната епидемична обстановка се осъществява единствено по хуманитарни и/или медицински причини. Само през тази седмица от Регионалната здравна инспекция са направили редица такива тестове.

Необходимо е да се подчертае, че практиката на Регионалната здравна инспекция е същата и с всички останали социални заведения в област Русе. PCR тестове се правят и на всички връщащи се от домашен отпуск в домовете за възрастни хора, както и на деца в риск от социалните институции. Техните проби се заплащат или от бюджета на Регионалната здравна инспекция, или от този на Здравната каса, ако съответният човек има личен лекар и му назначи PCR тест.

Директорът на Регионалната здравна инспекция уверява още, че правят всичко възможно резултатът от PCR теста да стане ясен още същия ден. В случай, че съответното лице не може веднага да бъде изследвано, то бива изолирано в отделна стая в съответната институция.

Сподели: