PONTES ARTIS представя в Художествена галерия от 1 до 17 юли изложбата с фотоси на Иван Пенков

PONTES ARTIS представя в Художествена галерия от 1 до 17 юли изложбата с фотоси на Иван Пенков

Един малко познат щрих от широкия хоризонт на Иван Пенков са фотографиите, направени от него. Снимането е увлечение, което големият художник наследява от баща си Георги Пенков – любител фотограф – и на което се отдава с нескрито удоволствие и постоянство от младежките си години до смъртта си през 1957 г.

Роден на 27 април 1897 г. в Казанлък в семейството на учителка и книгоиздател, още като ученик Иван Пенков участва в любителски театрални постановки и ученически художествени изложби. Учи в родния си град, в Бургас и в Свищов. Изпратен на фронта по времето на I св.в., взима фотоапарата си и също снима. След войната учи декоративно изкуство в Държавното художествено-индустриално училище в София, а от 1922 г. продължава образованието си в Художествената академия в Мюнхен.

Талантлив и търсещ творец, автор с изключително широк диапазон на интереси, Иван Пенков е живописец, сценограф, преподавател. Работи в областта на приложното изкуство, стъклописа, витража, мозайката, стенописа, колажа и плаката, оформлението на представителни павилиони и изложби, илюстрацията и дизайна. За своите 60 години земен живот, Иван Пенков оставя наследство, впечатляващо със своето многообразие и дълбочина.

Изложбата в ХГ на гр. Русе представя снимки, направени от големия художник в софийското село Панчарево през 40-те години на ХХ век. Художествените фотографии улавят мигове от живота на селяните от Панчарево, където семейството на автора пребивава по време на бомбардировките над София през II св.в. Панчаревци са показани в естествената си среда, в полето и пред дома, с животните и с децата. Това са засмени, съсредоточени, със самочувствие и вътрешна светлина хора. Портрети живи и завладяващи със своята искреност, виталност и естественост, със скритата си динамика и игра на светлината и сенките.

Вече пета година сдружение ПОНТЕС АРТИС организира културни събития с цел постигането на диалог и създаването на мостове между отделните изкуства, между поколенията и различните общности. В рамките на цикъла „PONTES ARTIS представя“ бяха осъществени няколко изложби на утвърдени у нас и в чужбина автори от областта на керамиката и графиката. Частта ФОТОГРАФИЯ посвещаваме на големия творец от ХХ век Иван Пенков, който макар и непрофесионален фотограф, е направил снимки, впечатляващи със своята одухотвореност, сила на въздействието и динамика.

Фотоизложбата се осъществява пред русенската публика със съгласието на внучката на автора – Ива Пенкова и с любезното съдействие на дългогодишните ни партньори – Художествената галерия на гр. Русе.

Сдружение PONTES ARTIS

Сподели: