Елица Янкова спечели титла

Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио 2016 Елица Янкова се завърна на тепиха и спечели титла на шампионата по борба за жени във Велико Търново.

Бившата националка от клуб Юнак Локомотив (Русе) триумфира в категория до 53 килограма след победа на финала с туш над Александра Никова (Миньор Перник).

Янкова беше прекратила кариерата си и в последните години влезе в ролята на треньор и съдия по борба.

След дълга пауза на тепиха с титла се върна и Мими Христова (Левски). Европейската шампионка от 2020 година получи тежка травма по време на полуфиналите на Световното първенство през 2021-а и се подложи на операция. Първенството в старата столица бе първа изява за националката след лечението. Тя стигна до финала след четири победи в категория до 65 кг, а в решителната схватка съперничката й Софи Тенева (Станка Златева) не излезе.

Титла взе и бронзовата олимпийска медалистка от Токио 2020 Евелина Николова (Ангел Гочев, Созопол). Тя победи на финала при 57-килограмовите с технически туш Мирослава Атанасова (Плевен).

В най-интригуващата двубой на първенството световната и европейска шампионка от по-долната категория Биляна Дудова победи с инфарктното 5:5 Тайбе Юсеин, бронзова олимпийска медалистка, номер 1 в света и Европа, на финала в категория до 62 кг.

При най-леките до 50 кг Миглена Селишка, европейска шампионка от 2020-а, надви Емине Осман с туш и взе наградата за най-технична състезателка. Мария Оряшкова (Челопеч) триумфира в категория до 76 кг и бе отличена за най-резултатна състезателка.

Левски приключи с три титли и със 127 точки оглави отборното класиране, като получи купа „Еньо Вълчев“. Втори е тимът на Юнак-Локомотив (Русе) със 115 точки, а трети – Бургас с 91 точки.

Утре започват мъжете в свободния стил. Финалите са в неделя от 10:00 часа.

Резултатите от финалите:

50 кг: Миглена Селишка – Емине Осман, туш

53 кг: Елица Янкова – Александра Никова, туш

55 кг: Сезен Белберова -Назифе Таир, отказ

57 кг: Евелина Николова – Мирослава Атанасова, технически туш

59 кг: Фатме Шабан – Виктория Бобева, 10:5

62 кг: Биляна Дудова – Тайбе Юсеин, 5:5

65 кг: Мими Христова – Софи Тенева, без борба

68 кг: София Георгиева – Даниела Бръснарова, 10:0

Сподели: