Музеят на противопожарното дело в Русе съхранява повече от 200 експоната

/БТА/ Музеят на противопожарното дело в Русе съхранява над 200 експоната. Сред тях е и флагът на първото пожарно доброволно дружество в България, съобщи в интервю за БТА главен инспектор Светослав Войчев – началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ към русенската противопожарна служба.

По думите му музеят е създаден през 1984 година и се помещава в сградата на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в крайдунавския град. 

„Има богат снимков архив, оборудване на пожарникари след Освобождението на България до наши дни. Най-ценният ни експонат е оригиналното знаме на първото българско доброволно дружество „Спасител“, създадено през 1906 година“, обясни Войчев. 

В музея са представени и пожарогасители от 1900 година, използвани във филмови продукции. Има и различни каски, шлангове, кофпомпи.

Показана е и пожарникарска торба, която се е пълнела с вода. Преди появата на доброволните сдружения е имало толумбаджийски групи, които са гасили пожари чрез заплащане. 

Експозицията включва и сигнална тръба от 1936 година. От кулата с нея се подава сигнал, че в района на населеното място има пожар. 

Сигналистите в пожарната били едни от най-важните хора

Сигналистите в пожарната били едни от най-важните хора, разказа главен инспектор Светослав Войчев. От тях зависело колко бързо ще се реагира на инцидент, тъй като в онези времена други комуникационни средства нямало. Известни били над 30 сигнала. Чрез тях на огнеборците били предавани различни съобщения или команди – за тревога, за учение. С друг сигнал пожарникарите разбирали, че шланговите линии са построени и трябва да се подаде вода. 
В експозицията са показани ръчна сирена и стари защитни противопожарни облекла, използвани след 1950 година. Част от тях съдържали вредния азбест и по-късно излезли от употреба.  

Посетителите могат да видят стара ръчна помпа за пожарогасене, която е била теглена с конски впряг

Посетителите могат да видят и стара ръчна бутална помпа за пожарогасене. Тя се задвижвала от четирима души, а до мястото на инцидента била теглена с конски впряг.

Представена е и по-модерна помпа на колела, използвана до 1930 година. 

„Тази помпа е използвана за гасене на пожари. Тя е оборудвана с колела, теглена от конски впряг. Водата е била в буре, като е свършвала много бързо“, обясни Войчев. 

По думите му в онези времена на пожарникарите им е било много трудно. 

„След Освобождението на България пожарникарите били много всеотдайни, с много добра дисциплина и с много добри командири. В началото били обучавани в чужбина – в Австро-Унгария и в Русия, след което идват и предават знанията и уменията си. Така сме давани за пример в Европа. Сега разполагаме с модерна техника, но и задачите ни са много повече“, казва Войчев. 

Музеят може да бъде посетен и в „Седмицата на пожарната безопасност“, която се организира от днес до 18 септември тази година. 

Въпреки напрегнатата оперативна обстановка в страната, за поредна година пожарникарите ще организират и проведат Седмица на пожарната безопасност. В рамките на инициативата, която стартира днес, ще бъдат реализирани близо 1000 инициативи, посветени на правилата за безопасно поведение при пожар и други инциденти, съобщиха от МВР.

През тези седем дни в пожарните служби ще се състоят дни на отворените врати, демонстрации, учебни евакуации, беседи, исторически изложби, срещи с ветерани и различни обществени кампании. Традиционно кулминацията на Седмицата ще бъде празникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който ще бъде отбелязан тържествено на 14-и септември.

Сподели: