Съдът не уважи искането на един от обвиняемите за убийството на Еранухи Пехливанян от Русе да излезе от ареста

Окръжният съд в Русе не уважи днес искането на Гарабед Веринян – един от обвиняемите за убийството на Еранухи Пехливанян, да излезе от ареста и да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“.

Еранухи Пехливанян бе похитена на 11 януари тази година в крайдунавския град и убита. На 14 януари, в полицията постъпва сигнал за изчезването ѝ от близките ѝ. По време на разследването полицията арестува на 17 януари т. г. 49-годишния Гарабед Веринян и 55-годишния Михаил Михов.

На двамата са повдигнати три обвинения – за отвличане, за грабеж на сумата от 65 000 в левове и в евро, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Тъй като съдията не допусна журналисти в залата по време на същинската част от заседанието, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни пред медиите, че мотивът за искането на по-лека мярка е твърдение на защитата, че Гарабед Веринян не е участвал пряко в извършването на най-тежките престъпления – в убийството и в грабежа.
Определението на съда бе прочетено в присъствието на журналисти. Според съдията има опасност, ако Гарабед Веринян не е в ареста, да се укрие или да извърши престъпление.

Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Адвокатът на Веринян заяви, че ще го обжалва.

Прокурор Георгиев коментира, че разследването се провежда ритмично, че са събрани голям обем от доказателства, като досъдебното производство е във финалната си фаза.

„Необходими са ни още няколко месеца, за да приемем и последните експертизи, които сме назначили“, каза окръжният прокурор на Русе. 

Сподели: