Фестивалът Allegra се мести от Русе в столицата

Фестивалът Allegra се мести от Русе в столицата

След седем издания в Русе, фестивалът Allegra се мести в столицата, съобщават организаторите. 

По традиция, събитието е през втората половина на юли. В осмото си издание академията в рамките на фестивала ще предложи 10 майсторски класа по цигулка, виола, виолончело и оркестрово дирижиране, водени от световно признати имена като проф. Борис Гарлицки, проф. Себастиан Хаман, проф. Сергей Малов и Григори Асс, проф. Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, проф. Ласло Феньо, Кирил Злотников, проф. Йоханес Шлефли и проф. Никола̀ Паске.

Между 15 и 22 юли 2022 г. почитателите на класическата музика ще имат възможност преживеят истински празник с щедро надарени и високо школувани музиканти от актуалния артистичен елит, обещават организаторите. 

На откриващия фестивала концер Сергей Малов ще изпълни, заедно с фестивалния оркестър, един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка – Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински.  Диригент е Никола Паске. 

Рециталът на родения в Лайпциг виолончелист Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко, на 18 юли, е с програма от произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец. 

На 19 юли Сергей Малов и Грегори Асс – цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия. Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.

В рамките на тазгодишното издание ще бъде представено новото  достижение на фестивала – международния младежки оркестър The New Generation. На 20 юли оркестърът ще музицира под менторството на Грегори Асс, концертмайстора на Люцернския фестивален оркестър, лично поканен от Клаудио Абадо на този му пост. Заедно с  брилянтния солист Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано No 21, C Dur от Волфганг Амадеус Моцарт, както и Серенада за струнен оркестър от Пьотр Илич Чайковски.

На 21 юли е концертът на цигуларя проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, Шаоминг Уанг – концертмайстор на Цюрихската опера, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле,  проф. Нимрод Гуез – Chamber Orchestra of Europe, челиста на квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм – Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

На 22 юли фестивалният оркестър, заедно с  виртуозния унгарец Ласло Феньо, ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски  под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата е още Увертюра към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински. 

Сподели: