"Блаженият" ще бъде показан в Русе на 27 май

Филмът на Станимир Трифонов „Блаженият“ беше представен премиерно в Русе

Премиерата на филма „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов, се състоя тази вечер в препълнената зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Лентата тръгва по кината на 3 юни тази година.

„Настоях световната премиера на „Блаженият“ да е в Русе, защото това е първият филмов град в България. Второ, за документалните и за игралните си филми правя първа прожекция в градовете, в които сме снимали. Това е жест на благодарност към хората. Трето, обичам да слушам душата си и знам, че трябва да дойда тук“, каза Станимир Трифонов.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и на покойната вече Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Младата актриса почина на 27 май миналата година.

В „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Той определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма.
Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“. Тя е по действителен случай – през 1939 г. в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.

Началото на снимките на продукцията са поставени през 2018 г. и протичат основно в Русе.
Сценаристи на филма са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Оператор е Кирил Проданов, а музиката е на Георги Стрезов.

След края на прожекцията публиката аплодира режисьора Станимир Трифонов. Той заяви, че днешният ден е светъл, но и тъжен, като публиката почете с аплодисменти паметта на актрисата Лорина Камбурова и на русенеца Владимир Илиев – президент на Националната федерация на алтернативното кино.

Трифонов обяви, че работи по нов проект – по книгата „Вечерна сватба“ на проф. Иван Станков, с която писателят, преводач и преподавател по българска литература във Великотърновския университет е носител на националната литературна награда „Елиас Канети“ в Русе през миналата година.

"Блаженият" ще бъде показан в Русе на 27 май
Сподели: