Премиера на книгата "Високосният ден" на Габриела Цанева ще се състои на 11 декември

Премиера на книгата „Високосният ден“ на Габриела Цанева ще се състои на 11 декември

Премиера на книгата „Високосният ден“ на Габриела Цанева ще се състои на 11 декември от 17:30 часа в галерията на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. „Високосният ден” е осмата стихосбирка на Габриела Цанева.

Почти всички 12 книги с поезия и проза на Габриела Цанева са представени и в РБ „Любен Каравелов”. Тук е организирана и първата й самостоятелна изложба „Състояния”. В експозицията са включени картини от едноименната книга „Състояния. Хайга” на издателство „Изток-Запад” /С., 2013 г./

Художественото оформление на корицата е дело на поетесата, а книжното тяло съдържа 11 авторови картини. Езикът е метафоричен, богат, наситена палитра на багри, усещания и внушения. Книгата е завладяващо пътешествие, което превръща детайлите на делника в плетеница от неочаквани обрати на възприятията, често дава отговори на незададени въпроси, но оставя на читателя много следи, по които може да стигне до своите прозрения.

В тази книга Габриела Цанева е различна – гневът и бунтът от първите й творби трудно могат да се усетят при първия прочит на „Високосният ден”, малко са стиховете, в които преобладават аналитичността и почти научната точност, с които преди е търсела отговорите на въпросите за същността на вселената и битието.

Сподели: