медика наречен

Балнеокомплекс Медика Наречен със специална програма за рехабилитация на преболедувалите COVID – 19

От скоро в МЦ „Медика Експерт“ към Балнеокомплекс „Медика Наречен“, преболедувалите COVID-19 могат да се подложат на целебни процедури за възстановяване след коварното заболяване, засегнало милиони. Богатата гама от предлаганите услуги, както и отрицателните йони във въздуха, гарантират подобряването на симптоматиката и общото състояние на лекуваните, сподели пред РусеИнфо главният рехабилитатор на комплекса г-н Симеон Костов.

В новата програма са заложени шест нощувки с процедури и лекарски преглед. Ежедневно тук се прави инхалация, дихателна гимнастика, придружена с физиотерапия. Прави се още 10 минутна масажна яка с ароматни масла и прочие.

Възстановяването на организма на преболедували COVID -19, предвидено в програмата „Рехабилитация и възстановяване след COVID“ на „Медика Наречен“, протича основно в три направления: укрепване на дихателната, нервната и сърдечно-съдовата системи на организма. Съобразно това, са предвидени поредица от терапевтични методи:

Инхалацията – представлява процедура, при която се разпрашава лекарство, което пациента трябва да вдиша. Това се прави в случай, че имаме затруднено отхрачване, като целта му е втечняване на секретите. Количеството от приложения медикамент е различно и е в зависимост от състоянието на пациента. В случая се помага на функцията на белите дробове, отпуска се спазъма, като повлиява кашлицата и подобрява дишането.

Друга процедура е дихателната гимнастика. Чрез дихателната система се реализира обменът на кислород и въглероден диоксид между организма и околната среда. След прекаран Ковид 19 човек може да има остатъчни симптоми като кашлица, напрежение, усещане за задух, затруднено дишане, както и чувство за умора. Дихателната гимнастика е много важна, тъй като чрез упражненията можете да подобрите не само координацията си, но и настроението, да увеличите енергията си и да се преборите с последиците от болестта още по-лесно. Те са важна част от възстановяването, защото помагат да се подобри физическата форма, да се намали недостига на въздух и увеличи мускулната сила. Упражненията, които се извършват, са с постепенно натоварване. По този начин се тренира и сърдечно-съдовата система. Ето защо дихателната гимнастика е ежедневна практика за пациенти от Балнеокомплекса.

Допълнителната ежедневна физиотерапия е насочена към другата, най-засегната система на преболедувалия – нервната. В следствие на стреса от преболедуването е възможно да се наблюдава напрежение и безпокойство. Затова, в пакета се включва и втора физиопроцедура. Тя се изписва след преглед от лекар по физикална и рехабилитационна медицина.

Допълнително помощно средство е масажната яка с ароматни масла, която се прави през ден. Масажните масла повлияват рефлекторно на организма и понижават напрежението, като му помагат да релаксира.

Използването рационално на свободното време, чрез разходки сред природата, подпомага при повдигането на психо-емоционалния тонус. В Нареченски бани има места, където се извършват естествени инхалации, в съчетание с отрицателните йони във въздуха, като по този начин се получава още по-добър оздравителен и закаляващ ефект.

След прегледа лекарят по физикална и рехабилитационна медицина може да ви препоръча да се извършат и други – допълнителни процедури, свързани с възстановяването.

Такива са например:

Дълбока осцилация – създава биологично активни трептения в дълбочина, които могат да достигнат до 8 см.

Вана с минералната вода – има общоукрепващо, тонизиращо и обезболяващо действие.

Електросън с аудио–визуално увличане – повлиява нервната система и действа също успокояващо.

Екипът от МЦ „Медика Експерт“ към Балнеокомплекс „Медика Наречен“ очаква своите посетители. Те могат предварително да се консултират и направят резервации на телефон 0886 86 1000.

Още за програмата може да научите тук.

Сподели: